Un festival la fel. aproape la fel. altfel. | Tema ediției a treia, viziune și misiune

Un festival la fel. aproape la fel. altfel. | Tema ediției a treia, viziune și misiune

Un festival la fel. aproape la fel. altfel. | Tema ediției a treia, viziune și misiune

Cine n-ar spera ca viața să fie o sărbătoare continuă? Și cum ar arăta o lume lipsită de războaie și pandemii, eliberată de catastrofe pe care le inițiem cu bună știință sau cărora nu ne putem opune? 

O astfel de lume există deja, chiar dacă adesea nu-i oferim suficientă importanță. Și am moștenit din latină și un nume foarte frumos pentru această lume: festival. 

Spiritul sărbătorii continue se află în inima fiecărui festival. 

El se naște odată cu prima ediție și trăiește de la an la an, în intervale efemere, printre sincopele pe care le numim viață cotidiană. Un festival nu este o evadare temporară din realitate, ci o trăire plenară a ei. Un festival este un microcosmos în care oamenii nu gravitează, ci plutesc de bucurie. Preț de câteva zile, oamenii simt, conștient sau nu, ce înseamnă să aparții unei comunități care își celebrează esența. Iar esența existenței este să fim împreună. 

Lansat în 2021 la inițiativa actriței Magda Catone, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” și-a asumat de la bun început misiunea de a crea un context al întâlnirilor profunde dintre oameni prin intermediul artelor. Unind tradiția culturală a trecutului cu inovațiile și căutările din prezent, festivalul a adus laolaltă zeci de artiști din generații distincte, de-a lungul celor două ediții din 2021 și 2022, punând creațiile acestora față în față cu un public eterogen.

Un festival de teatru și film la fel. aproape la fel. altfel.

În 2023 ne propunem să admirăm apusurile de soare de la malul Mării Negre în compania a mii de oameni, înconjurați de și mai multă artă de ieri și de azi. Sloganul celei de-a treia ediții pornește de la căutarea sinceră a tot ceea ce ne aduce împreună dincolo de toate celelalte medii sociale – fizice sau virtuale – care ne instigă la dezbinare și violență. A accepta că suntem, trăim, credem, creăm și ne exprimăm la fel, aproape la fel sau chiar altfel înseamnă a vedea dincolo de prejudecăți și a îmbrățișa oamenii cu empatie și deschidere. 

Într-o lume a extremelor ireconciliabile precum este societatea noastră, un festival de teatru, film și nu numai este acel loc miraculos în care ne putem asculta cu adevărat. Festivalul nostru este festivalul tuturor generațiilor și valorifică, deopotrivă, creațiile contemporane și operele care au devenit adevărate borne ale culturii noastre. 

Arta în dialog la malul mării

Recunoscută în trecut ca oază a artiștilor, stațiunea 2 Mai are o amprentă culturală aparte. Moștenirea bunurilor spirituale, transmise mai ales prin anecdote și mărturii impresionante ale celor care au trăit acele vremuri boeme, ne responsabilizează și, în același timp, ne ajută să-i conturăm festivalului o identitate consistentă. 

Pe lângă necesitatea ancorării în actualitate, reconectarea cu trecutul este primordială în conceperea unei viziuni coerente și complete, ce are în centrul său publicul. De la comunitățile locale ale județului Constanța și până la valurile de turiști de pe litoralul românesc, publicul festivalului nostru se deosebește de grupurile țintă cu care ne-a familiarizat economia de piață și transcende, astfel, limitele categoriilor de vârstă, ocupație și interese. 

Asimilarea diversității sociale și a interdependenței trecut-prezent-viitor ne oferă oportunitatea creării unui context al dialogului fără bariere. Cu riscul de a devoala prea multe informații despre ceea ce vă pregătim în 2023, vă asigurăm că a treia ediție se întemeiază nu doar pe reprezentarea unor creații subscrise secțiunilor de TEATRU, FILM, EXPO și CONCERT, ci și pe dezbaterea nuanțată a unor teme culturale și sociale stringente, aflate la confluența dintre specific și universal.  

Vă invităm la 2 Mai, în perioada 22-29 iulie 2023, să facem și să desfacem cultura din România. O cultură la fel. aproape la fel. altfel. 

EDDA COZA

Director de viziune și comunicare @ Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”

Lasa comentariu